Łuszczyca to niezakaźna choroba skóry (z łaciny psoriasis), która charakteryzuje się pojawianiem się na ciele czerwonobrunatnych grudek, które najczęściej zlokalizowane są na łokciach, dłoniach, głowie czy nogach. Badania nad łuszczycą, które przeprowadzono na przestrzeni kilkudziesięciu ostatnich lat, wykazały, że w niektórych regionach świata schorzenie to dotyka ludzi częściej aniżeli w pozostałych zakątkach Ziemi. Największa liczba przypadków zachorowań na łuszczycę odnotowywana jest w Syberii oraz Skandynawii. W tych rejonach na łuszczycę choruje nawet 12% populacji. Niezwykle rzadko łuszczyca dotyka zaś mieszkańców Polinezji oraz Japonii – odnotowuje się tam zaledwie 0,1% zachorowań. Z łuszczycą należy walczyć na wiele sposobów. Na rynku dostępny jest cały szereg różnego rodzaju leków. Wymienić można tutaj chociażby wszelkiej maści kremy czy żele. U niektórych pacjentów wyjątkowo dobre efekty dają specjalne tabletki. Oprócz stosowania środków tego rodzaju, warto również zastanowić się nad tym, jaka dieta na łuszczycę jest najlepsza. Zatem jaka dieta na łuszczycę będzie najlepsza? Przedstawimy to Państwu w poniższym artykule.
Warto sprawdzić: Co powinien zawierać dobry szampon na łuszczycę?
Jaka powinna być dieta łuszczycowa?
Dieta łuszczycowa powinna być przestrzegana każdego dnia w sposób systematyczny. Wówczas z pewnością zmniejszymy powstałe objawy choroby. Lista produktów, które powinni spożywać ludzie dotknięci łuszczycą jest następująca:
- zielone warzywa w znacznych ilościach. Mowa tutaj o szpinaku, brokułach oraz sałacie. Wszystkie z wymienionych warzyw bogate są w kwas foliowy. Jeśli interesuje nas zagadnienie łuszczyca a dieta, warto o tym pamiętać;
- pozostałe warzywa pozytywnie wpływające na stan naszej skóry: marchew, seler oraz dynia;
- mięso, które po przygotowaniu w łatwy sposób odchodzi od kości. Są to następujące rodzaje mięs: indyk, kurczak i ryby. Dieta łuszczycowa musi być bogata w takie mięso!
Jeśli dotknęła nas łuszczyca dieta nie powinna z kolei zawierać żadnych z poniższych produktów. Mowa tu o:
- czerwonym mięsie, które zawiera znaczne ilości wiązań siarkowych, czyli trzyma się mocno kości. Tego rodzaju mięso wymaga znacznie większego wysiłku w trakcie jego trawienia. Wówczas organizm produkuje sole kwasu siarkowego, aby strawić mięso. Ma to bardzo negatywny wpływ na naszą skórę. Gdy spożywamy czerwone mięso, należy mieć na uwadze aby wypijać duże ilości wody, aby wypłukać z organizmu wszelkie niekorzystne produkty uboczne metabolizmu;
- pokarmach wywołujących produkcję histaminy – są to pomidory, truskawki, jagody, ananasy oraz pomarańcze. Histamina odpowiada za powodowanie swędzenia, które niezwykle często dotyka osoby z łuszczycą. Dieta łuszczycowa nie może opierać się o te produkty;
- pokarmach odwadniających, takich jak kawa, ostre potrawy czy alkohol. Gdy je spożywamy, trzeba mieć na uwadze, by cały czas odpowiednio nawadniać nasz organizm, najlepiej za pomocą wody, z której składa się ciało człowieka;
- cukrze, który bardzo niekorzystnie wpływa na nasz organizm
Jak widać, jeśli dotyka nas łuszczyca dieta jest niezwykle ważna. Jedzenie wszystkich polecanych przez nas w powyższym artykule produktów takich jak ryby czy szpinak w znaczący sposób wpłynie na zapobieganie nawrotom choroby oraz przedłuży okres remisji, co w oczywisty sposób w konsekwencji wpływa na jakość życia osoby dotkniętej łuszczycą. W przypadku gdy prowadzimy walkę z chorobą, jaką jest łuszczyca dieta, oprócz standardowego leczenia, jest niezwykle ważna. Warto o tym pamiętać.
Podsumowanie
Walka z łuszczycą powinna być przeprowadzana na szereg sposobów, łącznie ze stosowaniem powyżej opisanych nawyków żywieniowych. Dieta przy łuszczycy jest bardzo ważna!