Podroby to części zwierząt, o których wiele osób w kuchni zapomina, lecz można je naprawdę świetnie wykorzystać i stworzyć z ich pomocą niezwykle pyszne dania. Są one nie tylko łatwo dostępne oraz przystępne cenowo, ale posiadają też unikalny smak, który dla wielu osób jest niezwykle przyjemny. Jak dobrze wykorzystać podroby w kuchni?
Gdzie najlepiej kupić podroby?
Chcąc kupić podroby w Łodzi zadanie nie należy do specjalnie trudnych, gdyż zakupimy je praktycznie w każdym sklepie mięsnym, gdzie do tego są dostępne w naprawdę dobrych cenach, przez co są tak popularne. Warto jednak zainteresować się nie tylko samymi podrobami, ale też produktami, które są tworzone z ich użyciem. Tych jest sporo i wiele osób nie wie, że powstają one z podrobów.
Wykonywane z podrobów wyroby tradycyjne w Łodzi to na przykład kaszanka. Jest ona połączeniem podrobów wraz z kaszą i po odpowiednim przyrządzeniu na przykład na grillu potrafi naprawdę świetnie smakować. Do wyrobów, które wykorzystują podroby zaliczamy również pasztetową, czy też salceson. Nadają się one na przykład na kanapki.
Jak wykorzystać podroby w kuchni?
Sposobów na wykorzystanie podrobów w kuchni jest naprawdę sporo. Zaliczamy do nich naprawdę wiele części zwierząt i dzieli się je na klasy w zależności od przydatności. Klasa I to wątroba i mózg, do klasy II zalicza się nerki, ozory oraz serca, w klasie III spotkamy płuca, śledziony, flaki i żołądki, a klasa IV, czyli ta o najmniejszej przydatności to nogi, ogony, wymiona oraz głowy. Tak duża ilość podrobów sprawia, że można wykorzystać je naprawdę na wiele sposobów.
Podroby świetnie sprawdzają się na przykład jako dodatek do zup, które powstają na bazie bulionu mięsnego. Popularne są jednak również pełne dania obiadowe z podrobów. Jednym z popularniejszych jest wątróbka, którą się dusi, czy też smaży z różnymi warzywami oraz owocami. Dodatkowo robi się różne gulasze z żołądków, czy też nerek. Z kolei ozory trafiają często do galarety i serwuje się je na zimno na przykład na kanapkach jako wędlinę.