Sezon jesienno-zimowy rozkręca się na dobre, a wraz z nim czeka nas zmaganie się z różnego rodzaju infekcjami. Aby zminimalizować ryzyko wystąpienia choroby warto zadbać o wzmocnienie odporności, a co za tym idzie, wprowadzenie do jadłospisu produktów, które będą w stanie wspomóc układ immunologiczny. O jakich mowa? Jak powinna prezentować się nasza jesienno-zimowa dieta, aby dostarczyć organizmowi cennych witamin i minerałów? Podpowiadamy.
Dieta na jesień i zimę – główne założenia
Na początku swojej drogi ze zdrowym odżywianiem, które jest ważne przez cały rok, niemniej w sezonie jesienno-zimowym dla wielu zyskuje na znaczeniu jest to, aby wprowadzić do codziennego jadłospisu wartościowe produkty. Możemy sami postarać się znaleźć tego typu informacje, jednak bardzo dobrym krokiem będzie także skorzystanie z porad doradców żywieniowych, które uwzględnią także nasze indywidualne zapotrzebowania biorąc pod uwagę chociażby kondycję organizmu, preferencje żywieniowe czy też tryb życia.
Dieta jesienna powinna przede wszystkim dostarczać nam zdrowych kalorii. W praktyce oznacza to, że organizm wraz ze spadkiem temperatur wręcz domaga się zwiększenia kaloryczności posiłków oraz zawartych w nich składników odżywczych, aby mieć możliwość walki z atakującymi go wirusami, bakteriami czy drobnoustrojami. Nie oznacza to jednak, że mamy stawiać na ociekające tłuszczem mięsa etc., a rozgrzewające odżywcze posiłki.
Zobacz także: https://www.przepiekna.pl/catering-dietetyczny-na-co-zwracac-uwage-przy-jego-wyborze/
Jesienno-zimowa dieta – śniadanie to podstawa
W jesienno-zimowym menu nie może zabraknąć śniadania. To absolutnie niedopuszczalne, abyśmy wychodzili do pracy w biegu, popijając kawę na pusty żołądek. To bardzo krótka droga do pojawienia się wrzodów żołądka, a ponadto do tego, abyśmy czuli się ospali i nie mieli siły do działania. Na stole może więc pojawić się np. jajecznica, zupa mleczna, owsianka czy też kasza jaglana z duszonymi jabłkami.
Dieta na jesień i zimę – moc w zupach
Aksamitne, korzenne, często z lekką nutą pikanterii – zupy, bo o nich mowa mogą często gościć na naszym stole w trakcie tej niezbyt przyjemnej aury. Nie dość, że nas rozgrzeją, to jeszcze mają szansę stać się prawdziwą witaminową bombą. Kwestia odpowiedniego podejścia do tematu i stosowania wielu warzyw. Zupy warzywne i rosoły są naprawdę bardzo dobrą metodą na dostarczenie organizmowi energii. Warto więc postawić na moc pora, selera, pietruszki, marchewki czy też soczewicy. Bardzo dobrym wyborem będzie także np. zupa dyniowa z imbirem. Jeśli sami nie mamy pomysłu na to, jakie przygotować, albo zwyczajnie nie mamy na to czasu, zawsze możemy postawić na catering pudełkowy. Wówczas menu skomponowane wyłącznie dla nas trafi codziennie o tej samej porze pod nasze drzwi i problem z gotowaniem oraz wymyślaniem potraw przestanie już istnieć.
Dieta na jesień – budujemy odporność
Aż 80 procent komórek, które odpowiedzialne są za prawidłowe działanie układu immunologicznego znajduje się w jelitach. Stąd też bardzo ważne jest to, co jemy. W diecie na jesień muszą więc znaleźć się wartościowe produkty zawierające m.in. witaminę D, C, A, jak również minerały takie jak cynk, potas oraz żelazo. Wśród produktów po które warto więc sięgać mogą znaleźć się takie jak na przykład: tłuste ryby morskie, kiszona kapusta, szpinak, owoce cytrusowe, kiwi, marchew, brokuły, papryka, pomidory, fasola, pestki, orzechy, a także mięso.
[…] Zobacz także: https://infopoint.pl/dieta-na-jesien-jakie-skladniki-powinny-znalezc-sie-na-naszych-talerzach/ […]